Inapoi la Word

Note de subsol si note de final. Cuprinsul automat

6.1 Inserarea unei note de subsol sau de final

De obicei, aceste note sunt folosite pentru a explica, comenta sau a oferi referinte asupra unor pasaje din document.
Notele de subsol apar la sfarsitul fiecarei pagini din document, in vreme ce notele de final apar de obicei la sfarsitul documentului sau al sectiunii.
Pentru a insera o nota de subsol pozitionam punctul de insertie la inceputul textului la care va face referirea, apoi din meniul "Inserare" (insert) selectam "Nota de subsol"(Footnote).
Pentru a reveni in document efectuam clic in textul acestuia sau putem reveni in pozitia curenta de editare apasand "Shift +F5". Se poate insera automat note de subsol utilizand combinatia de taste"Alt+Ctrl+F".
Programul indica faptul ca aceasta va fi inserata in partea de jos a paginii. Observam ca obtiunea "Numerotare automata" este selectata in mod implicit. Aceasta inseamna ca o data inserate notele de subsol sau de final, Word are grija de manipularea lor, astfel incat ele sunt automat renumerotate la stergerea uneia dintre ele sau inserarea alteia.
Dupa inserarea tastei OK Word insereaza in pozitia curenta a punctului de insertie un marcaj de referinta reprezentat prin numarul notei de subsol si creeaza in partea de jos a paginii.
In cazul notelor de final, zona alocata acestora se comporta ca o zona de text obisnuita extinzandu-se in jos pe masura introducerii textului.

6.2 Stergerea si modificarea notelor de subsol sau de final

Notele de final si de subsol sunt formate din doua componente: marcajul de referinta al notei si textul propriu zis.
Pentru a sterge o nota de subsol sau de final este suficienta selectia marcajului acesteia si apasarea tastei "Delete" sau " Backspace".In mod implicit, Word aplica pentru textul notelor de subsol sau de final acelasi format cu cel existent in punctul de inserare al notei, doar ca utilizeaza caractere cu dimensiune mai mica. Acest format poate fi modificat in functie de necesitati prin utilizarea tehnicilor obisnuite de formatare.
Pentru a modifica formatul notelor de subsol sau de final din meniul "Inserare" deschidem fereastra "Nota de subsol" si apasam butonul "Optiuni".
Word deschide o noua fereastra cu doua pagini, una pentru toate notele de subsol si una pentru toate notele de final din cadrul documentului curent.
Selectam pagina "Toate notele de subsol" si apasam butonul "Optiuni". Word deschide o noua o noua fereastra cu doua pagini una pentru toate notele de subsol si una pentu toate notele de final din cadrul documentuluicurent. Selectam Pagina " Toate notele de subsol", optiunea "Pozitionare la" ne permite stabilirea pozitie notelor in pagina. Selectam optiunea "Sub text". Din lista de optiuni asociata casetei " Format de numar" putem stabili formatul numerotarii. Selectam de exemplu numerotarea utilizand numere cardinale. Caseta " Pornire de la " permite numerotarea notelor incepand cu un anumit numar, de exemplu 4.
Daca din lista optiunilor de numerotare selectam "Se reia la fiecare sectiune" sau "reluare la fiecare pagina", valoarea din caseta "Pornire de la" se modifica automat in "1", deoarece numerotarea notelor se va relua pentru fiecare pagina, respectiv sectiune. Pagina "Toate notele de final"include aceleasi optiuni de formatare.
Selectam pozitionarea notelor de final la sfarsit de sectiune si stabilim numerotarea utilizand literele alfabetului. Apasand tasta OK se inchide fereastra "Note de subsol".
Observam ca Word a modificat formatul notelor din document. Numerotarea automata a notelor de subsol sau de final nu este obligatorie.
Vom insera o nota de subsol nenumerotata. Pozitionam punctul de inserare inaintea textului la care se face referinta si afisam fereastra dialog "Nota de subsol" in care bifam optiunea "Marcaj particularizat" . In caseta asociata acestei optiuni va trebui sa introducem un caracter sau un sir de caractere care vor individualiza nota de subsol. Daca dorim sa utilizam pentru marcajul notei un caracter special sau un simbol, apasam "Simbol" si din fereastra " Simbol" selectam caracterul cautat. Apasam OK pentru a insera nota de subsol.

6.3 Cuprinsul automat

Orice manual, curs, lucrare contine si un cuprins. Acesta se poate realiza automat numai daca s-au utilizat corect stilurile. Pasii pentru crearea cuprinsului automat sunt: INSERT -> INDEX AND TABLE -> Table of Contents.

precedenta<............>urmatoarea
Cursul ofera informatii despre utilizarea programului word.
Echipa Cursuri Gratis Online iti ofera posibilitatea de a te perfectiona in utilizarea programului word, fara taxa de participare.