Inapoi la Word

Setarea caracteristicilor de format la nivel de pagina

4.1 Stabilirea dimensiunilor fizice ale paginii
Marginile si orientarea determina mai multe tipuri de pagina si anume:
- pagina de tip portret;
- pagina de tip vedere;
- pagini cu margini in oglinda;
- pagini ce se vor tipari cate 2 pe aceeasi coala de hartie;
- pagina cu margine de prindere la stanga sau sus;
- pagini ce se vor tiparii cate 2 pe aceeasi coala de hartie;
- margini in oglinda, margini de indoire.

4.2 Aranjarea si structura textului in interiorul paginilor

Exista mai multe elemente care determina aranjarea si structura textului in interiorul paginii si anume:
- antet de pagina;
- nota de subsol;
- margini de pagina;
- numere de pagina;
- subsol de pagina;

4.3 Deschiderea si optiunile ferestrei "Dimensiune hartie"

Deschiderea ferestrei se face din: Fisier(File) Initializare pagina apare pagina de confirmare "Dimensiune hartie".
Optiunile ferestrei "Dimensiune hartie" : Word 2000 cuprinde o serie de dimensiuni de hartie prestabilite, dar permite si configurarea unor dimensiuni particularizate.
Dimensiunea hartiei:
- selecteaza una dintre dimensiunile de hartie acceptate de catre imprimanta;

- afiseaza latimea si inaltimea tipului de hartie pe care l-ati ales din caseta "Dimensiune hartie". Examinare: - prezinta cum arata documentul prin aplicarea optiunilor selectate.
Se aplica pentru: - selecteaza portiunea din document careia doriti sa-i aplicati setarile curente.
Butonul Implicit: Memoreaza setarile curente din fereastra dialog "Initializare pagina" ca pe noile setari implicite pentru documentul activ si pentru toate documentele noi bazate pe sablonul curent.

4.4 Configurarea dimensiunii si orientarii paginii

Daca setarile paginii nu ne satisfac cerintele , le putem modifica. Din meniul "Fisier (File)" selectam "Initializare pagina"(Page setup), pagina "Dimensiune hartie"(Paper size). Caseta derulanta "Dimensiune hartie" permite alegerea unei dimensiuni standard de hartie. In casetele "Latime" si "Inaltime" sunt furnizate dimensiunile corespunzatoare exprimate in inch sau mm, in functie de setarile curente. In afara acestor dimensiuni standard, avem posibilitatea definirii unei dimensiuni care nu este standard prin intermediul optiunii "Dimensiune particularizata", din caseta derulanta, caz in care introducem manual valorile dorite in casetele "Inaltime" si "Latime".
In zona "Examinare" putem vedea cum va arata pagina in urma optiunilor setate. In continuare, putem stabili orientarea paginii. Selectam de exemplu orientare "Tip vedere".
Specificam la ce nivel al documentului vom aplica noul format. In cazul de fata, selectam aplicarea noului format doar pentru sectiunea curenta. Salvam si aplicam optiunile setate prin apasarea butonului OK. Observam noul aspect al paginii. Deplasam punctul de insertie in sectiunea urmatoare a documentului. Observam ca paginile acestei sectiuni au pastrat formatul initial. Pentru a-l modifica, deschidem fereastra "Initializare pagina" prin dublu clic pe una dintre zonele gri ale riglelor.
Selectam de exemplu un format de pagina A4 Cu orientare "Tip portret" si alegem sa o aplicam pentru restul documentului incepand cu pagina curenta. Prin apasarea butonului OK, Word aplica noul format pentru restul documentului.
Analog, putem modifica oricand formatul fizic al paginilor unui document.

4.5 Deschiderea ferestrei " margini" si optiunile ei

Fereastra"Margini" se deschide din: Fisier -> Initializare pagina -> Margini
Pentru fiecare din cele 4 laturi ale paginii se poate stabili o anumita dimensiune a spatiului dintre textul documentului si marginea hartiei.

- Sus(Top) - stabileste marginea superioara a paginii.
- Jos(Bottom) - stabileste marginea inferioara a paginii
- Stanga(left) - stabileste marginea din stanga a paginii
- Dreapta(right) - stabileste marginea din dreapta a paginii
- Pentru Indoire(Gutter) - stabileste dimensiunea spatiului suplimentar pe care doriti sa il adaugati marginii, in scopul indosarierii.
- Antet(header) - stabileste distanta pe care o doriti intre marginea de sus a hartiei si marginea de sus a antetului.
- Subsol(footer) - stabileste distanta pe care o doriti intre marginea de jos a hartiei si marginea de jos a subsolului.
- Examinare(preview) - prezinta cum va arata documentul prin aplicarea optiunilor selectate.
- Margini in oglinda(mirror margins) - ajusteaza marginile din stanga si din dreapta.
- 2 pagini per foaie(2 pages per sheet) - tipareste a doua pagina a unui document pe aceeasi foaie.
- Pozitie indoire (Gutter left) la stanga - stabileste spatiul de indoire la marginile hartiei.
- Pozitie indoire( Gutter top) sus - stabileste spatiul de indoire in partea de sus a hartiei.
- Implicit - memoreaza setarile curente din caseta de dialog "Initializare pagina" ca pe noile setari implicite. Apasarea butonului OK inseamna aplicarea modificarilor.
- Revocare(Cancel) - anuleaza modificarile si inchide fereastra.

4.6 Configurarea marginilor paginii

In mod normal, nu utilizam in intregime tot spatiul fizic disponibil din pagina. De regula, o pagina dispune de margini laterale si sus/jos.
De multe ori trebuie sa ne asiguram ca marginea din dreapta este suficient de mare pentru a permite legarea ulterioara a paginilor.
Stabilirea marginilor unei pagini se poate realiza din fereastra "Initializare pagina", pagina "Margini". Prin intermediul sagetilor de defilare in sus sau in jos asociate casetelor corespunzatoare marginilor superioara, inferioara si ale marginilor laterale, stabilim dimensiunea dorita pentru acestea. De exemplu, stabilim toate marginile la 2 cm.
Aspectul paginii din zona "Examinare" se modifica dupa formatul stabilit. Optiunea "Punct de indoire"(Gutter) permite introducerea dimensiunii dorite pentru marginea necesara legarii ulterioare a paginii. Stabilim o valoare de 1 cm. In zona "Examinare' aceasta margine este trasata printr-o linie punctata.
In functie de necesitati, paginile pot fi legate lateral, caz in care trebuie bifata optiunea "La stanga" din zona "Pozitie indoire" sau se pot lega in partea superioara, caz in care bifam optiunea "Sus". In cazul in care paginile urmeaza a fi imprimate fata verso, marginile laterale ale paginii sunt inversate pentru paginile pare fata de cele impare. Pentru ca Word sa calculeze automat pozitia acestor margini, bifam optiunea "Margini in oglinda". Observam in zona "Examinare" cum vor arata paginile in urma aplicarii acestui format.
Optiunea "2 pagini per foaie" permite impartirea unei pagini fizice in doua pagini. Daca vrem sa modificam orientarea celor 2 pagini, in pagina fizica, selectam fila "Dimensiune hartie" si alegem orientare "Tip vedere". Observam modul de dispunere a celor doua pagini.
Revenind la fila "Margini" selectam din lista derulanta "Se aplica pentru" optiunea "Document intreg". Apasam "OK" si Word aplica formatul ales.
Daca vrem, putem formata in functie de necesitati fiecare sectiune a documentului. Marginile laterale ale unei pagini pot fi modificate si prin utilizarea riglei orizontale. De exemplu, pentru a modifica marginea din stanga a paginii, plasam cursorul deasupra capatului din stanga al riglei orizontale, la limita dintre zona gri si cea luminoasa a riglei, astfel incat aceasta sa se modifice intr-o dubla sageata.
In acest moment, sub cursor este afisat textul "Margine stanga". Efectuam clic stanga si mentinem apasat butonul mouse-ului, Word afiseaza o linie punctata in partea stanga a paginii, care marcheaza limita utila a paginii.
Deplasam cursorul pe rigla pana in pozitia dorita, apoi eliberam butonul mouse-lui. Textul documentului este deplasat corespunzator noii margini de pagina. In mod analog, pot fi modificate si celalalte margini de pagina.

4.7 Antetul si subsolul paginii

Un antet sau un subsol de pagina reprezinta zone ale documentului localizate in afara paginii utile si in care sunt inserate date care vor fi repetate pe fiecare pagina. Antetul sau subsolul poate contine text sau imagini grafice reprezentative pentru document, ca de exemplu: sigla unei institutii, adresa, etc. Orice document Word dispune de sntet si subsol, insa trebuie sa introducem date in cadrul lor pentru a deveni vizibile.
Pentru aceasta, din mediul "Vizualizare" selectam Optiunea "Antet si subsol".

4.7.1 Modificarea zonei alocate antetului si subsolului de pagina.

Pentru a modifica pozitia si dimensiunea zonei din pagina, alocate antetului si subsolului, deschidem fereastra"Initializare pagina" si selectam fila "Margini". Dimensiunea antetului paginii sunt date de dimensiunea marginilor paginii. Astfel, lungimea este data de dimensiunea marginilor superioara, respectiv inferioara din casetele "Sus', "Jos" din care se scade distanta de unde incepe antetul respectiv subsolul.
Observam ca desi am stabilit o dimensiune pentru zona de subsol si antet, Word 2000 deplaseaza automat textul documentului, atunci cand dimensiunea antetului sau subsoluluieste mai maerdecat cea stabilita pentru marginile paginii, astfel incat informatiile din antet si subsol sa fie totusi vizibile. Putem modifica dimensiunile antetului si subsolului cu ajutorul marcajelor de margine de pe rigle. Afisam antetul paginii prin dublu clic stanga pe acesta.

4.8 Ajustarea paginarii

Pe masura introducerii textului, Word 2000 efectueaza o paginare automata in raport cu dimensiunile paginii utile. Trecerea de la o pagina la alta este pusa in evidenta in mod diferit functie de modul de vizualizare a documentului.
Comutam in modul de vizualizare "Normal". Observam ca acum sfarsitul paginii este marcat printr-o linie punctata, care este de fapt un marcaj de intrerupere de pagina de tip "Hard page Break", pe care Word ii insereaza automat in timpul editarii unui document.
De exemplu, cap.1.1 se doreste sa ramana singur pe pagina; pozitionam punctul de insertie la inceputul textului de la care dorim sa inceapa noua pagina, in acest caz la inceputul cap.1.2
Din Inserare -> Intrerupere -> Tipuri de intrerupere -> Sfarsit de pagina -> OK.
Word 2000 introduce un marcaj de intrerupere numit "Soft page break" reprezentat printr-o linie punctata in mijlocul caruia apare textul "Sfarsit de pagina". Comutam in modul de vizualizare "Aspect pagina imprimata" si observam ca al doilea capitol a fost deplasat pe o noua pagina.

4.9 Aplicarea unui chenar la nivel de pagina

Procedam asemanator cu adaugarea unui chenar la nivel de paragraf. Exemplu: Format "Borduri si umbrire"( "Borduri de pagina".
In sectiunea "setare" efectuam clic pe caseta "Trei-d", selectam din lista "Stil" o linie continua, dubla si stabilim latimea liniei de 3 pct. Apasam butonul "Particularizare", apoi selectam culoarea albastra, de exemplu.

4.10 Crearea coloanelor tip ziar

Orice pagina poate fi impartita integral sau partial in coloane. Acestea pot contine text sau reprezentari grafice creandu-se posibilitatea obtinerii unor efecte deosebite la nivelul documentului.
De exemplu: vom imparti textul paginilor din prima sectiune a documentului in doua coloane. Pentru aceasta apasam butonul "Coloane" din bara de instrumente "Standard" si mentinind apasat butonul mouse-lui deplasam pentru a selecta numarul de coloane dorit.

4.11 Inserarea numerelor de pagina

Numerele de pagina pot fi inserate in cadrul antetului sau subsolului unei pagini. Pentru a insera numerele de pagina, putem utiliza butonul "Inserare numar de pagina", din bara de instrumente "Antet si subsol". Este posibila si inserarea lor fara a fi nevoie sa afisam antetul si subsolul documentului.
Pentru aceasta, din meniul "Inserare" selectam comanda " Numere de pagina".
In fereastra afisata optiunea "Pozitie" ne permite stabilirea pozitiei numerelor de pagina, fie in cadrul subsolului, fie in cadrul antetului.
Optiunea " Aliniere" permite stabilirea modului de aliniere a numarului de pagina fata de marginile paginii utile.

precedenta<............>urmatoarea
Cursul ofera informatii despre utilizarea programului word.
Echipa Cursuri Gratis Online iti ofera posibilitatea de a te perfectiona in utilizarea programului word, fara taxa de participare.