Inapoi la Word

Editarea unui document

2.1 Crearea si deschiderea unui document

In Word pentru a crea un document nou putem folosi:
- din Fisier(File)- Nou(New) ;
- combinatia de taste CTRL+N;
- Butonul Nou(New) din bara de instrumente Standard;

2.2 Salvarea unui document

2.2.1 Salvarea unui document nou creat

Un document nu este salvat atunci cand in bara de titlu, numele lui apare sub forma: "Document" urmat de o cifra. Pentru a salva un document nou creat, apasam butonul:"Salvare"(Save) din bara de instrumente standard, Word deschide fereastra "Salvare ca" (Save as). In caseta "Nume fisier"(File name) tastam numele sub care dorim sa salvam fisierul, de exemplu "Prezentare". In continuare, stabilim locatia pe disc, unde va fi salvat documentul. Efectuam clic pe sageata din dreapta casetei "Salvare in"(Save), derulam lista discurilor si a directoarelor disponibile, apoi localizam directorul in care dorim sa salvam documentul.
In functie de necesitati putem modifica tipul documentului. Derulam lista "Tip fisier"(Save as type). Putem opta pentru salvarea ca o pagina de WEB, format utilizat pe internet,sau ca un fisier care sa poata fi recunoscut de catre versiunile anterioare de Word sau de catre alte editoare de text. Apasam butonul "Salvare"(Save);Word demareaza operatia de salvare in timpul careia pentru o scurta perioada de timp se afiseaza in bara de stare mesajul: "Word salveaza Prezentare".
Un alt mod de salvare a unui document nou este prin meniul "Fisier"(File), comanda "salvare"(Save). O alta modalitate de salvare a unui document nou este prin apasarea simultana a tastelor "CTRL-S".

2.2.2 Salvarea unui document existent

Documentul curent deschis a fost salvat anterior cu numele "Prezentare",de exemplu, dupa cum se poate observa din bara de titlu. In acest caz, Word cunoaste deja locatia, numele si tipul fisierului. Daca intre timp am efectuat modificari in cadrul documentului, acestea trebuiesc salvate.
Pentru a salva rapid un document deschis, utilizam butonul "Salvare"(Save) din bara de instrumente standard. Observam ca de aceasta data nu se mai deschide fereastra "Salvare ca"(Save as) deoarece toate informatiile necesare pentru salvare sunt deja cunoscute.
Daca dorim sa salvam documentul curent sub alt nume, tip sau intr-o alta locatie, din meniul "Fisier"(File) apelam comanda "Salvare ca"(Save as). In acest caz, se deschide fereastra "Salvare ca"(Save as) in care putem tasta un alt nume si selectam o alta locatie pentru fisier. Putem alege si un alt format de salvare propriu-zisa. Observam ca bara de titlu a aplicatiei nu ne ofera indicatii asupra locatiei fisierului curent, ci numai asupra numelor si tipului. Pentru a afisa aceste informatii din meniul "Vizualizare"(View)-"Bara de instrumente" prin clic stanga afisam bara de instrumente "WEB"care include o caseta de control numita"Adresa". Aici putem vedea calea catre documentul curent.

2.2.3 Salvarea simultana a tuturor documentelor deschise.

Word permite salvarea concomitenta a mai multor documente deschise. Derulam meniul"Fereastra"(Window) pentru a afisa lista tuturor documentelor deschise in acest moment. Apasam tasta "Shift"si o mentinem apasata, apoi derulam meniul "Fisier"(File). Observam ca optiunea " salvare" a fost modificata in "Salvare totala" (Save to all). Efectuam clic stanga pe aceasta si Word demareaza operatia de salvare a tuturor documentelor deschise. Atunci cand incearca salvarea documentului care nu a mai fost salvat inainte, word deschide pentru aceasta fereastra "salvare ca" unde ne permite specificarea numelui si a locatiei pe disc. Introducem informatiile cerute si apasam butonul "Salvare".Word reia operatia de salvare simultana a documentelor deschise.

2.3 Deschiderea unui document

2.3.1 Deschiderea unui document existent

Pentru a deschide un document Word existent se poate folosi:
- combinatia de taste: CTRL+O;
- butonul "deschidere" (open) din bara de instrumente standard
- comanda "deschidere"(open) din meniul "Fisier:(File).

2.3.2 Fereastra "deschidere document"

Selectarea documentului Word ce va fi deschis se realizeaza in fereasta "deschidere"(Open), "fisiere de tip"(File of type) unde se selecteaza"toate fisierele de tip Word"(All Word Documents).

2.3.3 Deschiderea unui document folosind meniul sau combinatia de taste

Pentru a deschide un document Word existent din meniul "Fisier" selectam optiunea "Deschidere"(Open). Observam ca in dreptul optiunii ne este indicata combinatia de taste prin care poate fi apelata aceasta comanda, fara a mai deschide meniul "fisier"(File). Pentru exemplu de fata ne intereseaza numai deschiderea unui fisier de tip Word, de aceea in caseta "Fisiere de tip"(File of type) ne asiguram ca este specificat tipul implicit "Toate documentele Word". Localizam folderul unde a fost salvat fisierul dorit, utilizand lista "Privire in"(Look in). O data ce am localizat fisierul dorit, il selectam prin clic stanga si apasam butonul "Deschidere". Documentul selectat este afisat in propria sa fereastra de lucru, numele sau fiind inscris in bara de titlu. Putem deschide un document salvat anterior si apasand butonul "Deschidere" din bara de instrumente "Standard". Localizam fisierul si efectuam dublu clic pe denumirea sa. Documentul este deschis in propria sa fereastra de lucru.
O alta metoda de a deschide un document existent este prin utilizarea combinatiei de taste: "CTRL+O". Localizam fisierul prin utilizarea uneia dintre locatiile predefinite si anume folderul "My Documents". Efectuam clic pe butonul din bara de butoane, aflata in stanga ferestrei "Deschidere"(Open) si imediat in dreapta, este afisat continutul folderului. Selectam fisierul dorit prin clic stanga, dupa care apasam butonul "Deschidere"(Open). Daca fisierul dorit a fost deschis curent atunci numele sau se regaseste in lista ultimelor fisiere accesate. Aceasta lista se afla in partea inferioara a meniului"Fisier". Efectuam clic stanga pe denumirea fisierului dorit.

2.3.4 Deschiderea unui document Word din "START" "Menu"

In acest moment aplicatia Word nu este deschisa. Apasam butonul "Start" si din meniul afisat selectam optiunea "Deschidere document Office"(Open Office Document). In fereastra afisata, prin caseta "Privire in" localizam folderul unde este stocat fisierul pe care vrem sa-l deschidem. Din aceasta fereastra ni se ofera posibilitatea deschiderii mai multor tipuri de fisiere Office,nu numai documente Word. Daca lasam optiunea implicita pentru tip si anume "Fisiere Office"(Office File) atunci va trebui sa ne uitam la continutul folderului selectat si sa alegem un fisier cu extensia .DOC, extensie specifica aplicatiei Word.
Daca dorim sa afisam numai fisiere Word, atunci in caseta "Tip"(Type) selectam "Documente". Observam ca imediat continutul folderului curent este actualizat pentru a afisa numai fisiere de tip .DOC.

2.3.5 Deschiderea unui document Word din: "My computer" sau "Windows Explorer"

In acest moment aplicatia Word nu este deschisa. Pentru a deschide un fisier Word din afara aplicatiei, putem folosi facilitatea Windows de a asocia o extensie de fisier cu aplicatia care l-a creat. In acest scop, utilizam aplicatia My Computer sau Windows Explorer.
De exemplu, din My Computer localizam fisierul Word cu extensia ".doc". Putem recunoaste fisierul si datorita faptului ca are in dreptul sau pictograma "Word". Efectuam dublu clic pe aceasta pictograma. Aplicatia Word 2000 este automat lansata in executie si este deschis documentul de la care s-a pornit lansarea. Se poate proceda similar in aplicatia Windows Explorer.Localizam in panoul din stanga discul si folderul unde se afla stocat fisierul dorit si in partea dreapta efectuam dublu clic pe numele fisierului pentru a-l deschide.

2.3.6 Deschiderea unei copii sau a unui fisier protejat la scriere

Putem deschide o copie a unui document existent pentru a lucra in cadrul ei, pastrand originalul nemodificat.
Din meniul "fisier"(File) selectam optiunea: "Deschidere" (Open). In fereastra nou deschisa, localizam fisierul dorit si il selectam. Din lista de optiuni asociate butonului "Deschidere"(Open), accesate prin clic stanga pe sageata aferenta, selectam "Deschidem ca o copie"(Document Templates). Observam ca in bara de titlu apare specificatia "Copie a Prezentare". Avem posibilitatea de a deschide un fisier numai pentru citire, nefiind permisa modificarea acestuia. Apasam butonul "deschidere"(Open) din bara de instrumente standard. Localizam fisierul dorit si din lista de optiuni asociate butonului "deschidere"(Open), selectam "Deschidere doar in citire". Observam ca in bara de titlu apare specificatia "Doar in citire".

precedenta<............>urmatoarea
Cursul ofera informatii despre utilizarea programului word.
Echipa Cursuri Gratis Online iti ofera posibilitatea de a te perfectiona in utilizarea programului word, fara taxa de participare.