Inapoi la Excel

9. Comentarii

Oricarei celule Excel i se poate atribui un comentariu.
Un comentariu consta într-o casuta care se ataseaza celulei în cauza si în care putem scrie orice text dorim.
Pentru a atasa un comentariu unei celule se procedeaza astfel:
1. Se selecteaza celula careia i se ataseaza comentariul;
2. Din meniul Insert se alege comanda Comment sau din meniul rapid (obtinut printr-un clic pe butonul drept al mouse-ului în dreptul celulei selectate) se alege comanda Insert Comment;
3. În casuta care se deschide se introduce comentariul dorit;
4. Dupa ce s-a terminat editarea comentariului se executa un clic în afara casutei, astfel terminându-se atasarea comentariului.

Se observa ca în dreptul celulei selectate anterior, în coltul din dreapta sus, apare un triunghi rosu. În unele cazuri, de acel triunghi rosu este legata printr-o sageata casuta în care am introdus comentariul si aceasta ramâne afisata pe ecran tot timpul. Alteori aceasta casuta este ascunsa, ea aparând doar atunci când cursorul mouse-ului se afla deasupra celulei respective.
În functie de modul în care este vizibil comentariul, tot timpul sau doar la pozitionarea cursorului mouse-ului pe celula respectiva, în meniul scurt, la sectiunea legata de comentarii, apare comanda Hide Comment sau comanda Show Comment.
Afisarea permanenta a comentariului asociat unei celule se poate face prin selectarea celulei si alegerea comenzii Show Comment din meniul rapid.
Ascunderea comentariului si afisarea lui doar la pozitionarea cursorului mouse-ului pe celula respectiva se poate face prin selectarea celulei si alegerea comenzii Hide Comment din meniul rapid.
Modificarea continutului casutei de comentariu asociate unei celule se poate face prin alegerea comenzii Edit Comment din meniul rapid, si efectuarea modificarilor, sau prin alegerea optiunii Edit Comment din meniul Insert.
Stergerea comentariului asociat unei celule se poate face prin selectarea celulei al carui comentariu se sterge si alegerea comenzii Delete Comment din meniul rapid.
Copierea comentariului asociat unei celule si atribuirea lui altei celule se face astfel:
1. Se selecteaza celula al carei comentariu se copiaza;
2. Prin una din metodele cunoscute (Copy) se copiaza celula respectiva;
3. Se selecteaza celula careia i se atribuie comentariul;
4. Din meniul Edit se alege comanda Paste Special...;
5. Din sectiunea Paste a ferestrei care se deschide se bifeaza optiunea Comments;
6. Se apasa butonul OK.

Exemplu: Sa se construiasca urmatorul tabel, în care vom avea pontajele pe luna Mai ale angajatilor unei societati.
- co, cb - reprezinta faptul ca în ziua corespunzatoare celulei în care s-a introdus textul co, respectiv cb, angajatul respectiv a fost în concediu de odihna, respectiv concediu de boala;
- numarul total de ore lucrate se va calcula ca suma orelor lucrate de fiecare angajat în parte;
- numarul total de zile lucratoare va fi determinat prin numararea celulelor nevide pentru fiecare angajat în parte (COUNTA);
- câmpurile de Total co si Total cb se vor calcula prin numararea zilelor în care fiecare angajat a fost în concediu de odihna, respectiv în concediu de boala folosind functia COUNTIF, cu conditia =co, respectiv =cb, iar domeniul pentru care se aplica va fi format din celulele de la data de 1 mai pâna la 31 mai pentru fiecare persoana în parte. (ex. pentru primul angajat B5:AG5).
Dupa ce ati construit acest tabel, inserati comentarii astfel:
- zilei de 1 mai - urmatorul comentariu "Zi libera prin lege"
1. selectati celula B4 (în care avem data de 1 mai);
2. din meniul Insert alegeti comanda Comment;
3. introduceti textul: "Zi libera prin lege";
4. executati un clic pe data de 6 mai.
Continuati inserarea comentariilor astfel:
- celulelor care reprezinta zilele de sâmbata 6, 12, 18 si 26 - comentariul "Azi este sâmbata";
- zilelor de duminica, adica celulelor care contin numerele 7, 13, 19 si 27 - comentariul "Azi este duminica".
Pentru a nu scrie pentru fiecare zi de sâmbata acelasi comentariu, dupa ce ati scris comentariul pentru data de 6 mai copiati celula cu 6 mai si folosind metoda Paste Special, cu optiunea Comments atasati celorlalte zile de sâmbata comentariul copiat.
Pentru ziua de duminica, 7 mai, copiati folosind metoda de mai sus comentariul de la celula cu 6 mai, iar apoi modificati comentariul scriind în loc de sâmbata, duminica. Copiati apoi acest comentariu si atribuiti-l celorlalte celule corespunzatoare zilelor de duminica din luna mai.

precedenta<............>urmatoarea
Cursul ofera informatii despre utilizarea programului excel.
Echipa Cursuri Gratis Online iti ofera posibilitatea de a te perfectiona in utilizarea programului excel, fara taxa de participare.