Inapoi la Excel

6. Umplerea celulelor

Prin umplerea unor celule se întelege completarea unor celule cu anumite date, fara a scrie efectiv datele în celulele respective, si fara a copia date în aceste celule.
Exista mai multe tipuri de umplere a celulelor.

6.1. Umplerea celulelor prin metoda Fill -> Down

- Daca pentru umplere selectam una sau mai multe celule aflate pe aceeasi linie si alegem din meniul Edit comanda Fill -> Down vom obtine înlocuirea celulelor selectate cu continutul celulelor de mai sus.
Exemplu: Scrieti într-o foaie de calcul urmatoarele date, selectati zona indicata în urmatoarea figura si apoi alegeti din meniul Edit comanda Fill -> Down.
Se observa ca celulele din linia 2 se vor completa si vom obtine tabelul:
- Daca pentru umplere se selecteaza una sau mai multe celule aflate pe mai multe linii consecutive si se alege din meniul Edit comanda Fill -> Down se va obtine înlocuirea celulelor din liniile urmatoare cu celulele aflate în prima linie selectata.
Exemplu: Scrieti într-o foaie de calcul urmatoarele date, selectati zona indicata în urmatoarea figura si apoi alegeti din meniul Edit comanda Fill -> Down.

6.2. Umplerea celulelor prin metoda Fill -> Right

- Daca pentru umplere se selecteaza una sau mai multe celule aflate pe aceeasi coloana si se alege din meniul Edit comanda Fill -> Right se va obtine înlocuirea celulelor selectate cu continutul celulelor din stânga.
Exemplu: Scrieti într-o foaie de calcul urmatoarele date, selectati zona indicata în urmatoarea figura si apoi alegeti din meniul Edit comanda Fill -> Right.
- Daca pentru umplere se selecteaza una sau mai multe celule aflate pe mai multe coloane consecutive si se alege din meniul Edit comanda Fill => Right se va obtine înlocuirea celulelor din coloanele urmatoare cu celulele aflate în prima coloana selectata.
Exemplu: Scrieti într-o foaie de calcul urmatoarele date, selectati zona indicata în urmatoarea figura si apoi alegeti din meniul Edit comanda Fill -> Right.

6.3. Umplerea celulelor prin metoda Fill -> Up

Umplerea celulelor prin aceasta metoda se face pe acelasi principiu ca si umplerea prin metoda Fill -> Down, numai ca de aceasta data celulele se vor înlocui cu celulele din ultima linie selectata, respectiv cu celulele de sub linia selectata în cazul în care ati selectat celule de pe o singura linie.
Tema: Încercati pe un exemplu luat de dvs. asemanator celui de la metoda Fill -> Down.

6.4. Umplerea celulelor prin metoda Fill -> Left

Umplerea celulelor prin aceasta metoda se face pe acelasi principiu ca si umplerea prin metoda Fill -> Right, numai ca de aceasta data celulele se vor înlocui cu celulele din ultima coloana selectata, respectiv cu celulele din dreapta coloanei selectate în cazul în care ati selectat celule de pe o singura coloana.
Tema: Încercati pe un exemplu luat de dvs. asemanator celui de la metoda Fill -> Right.

6.5. Umplerea celulelor prin metoda Fill -> Justify

La alegerea acestei optiuni, se procedeaza astfel:
1. Se selecteaza mai multe celule de pe aceeasi coloana;
2. Se alege din meniul Edit comanda Fill -> Justify;
3. Continutul celulelor se combina astfel încât sa se umple continutul fiecarei celule începând de la prima celula selectata în jos, pâna s-a scris tot continutul celulelor
. Exemplu: Scrieti într-o foaie de calcul urmatoarele date, selectati zona indicata în urmatoarea figura si apoi alegeti din meniul Edit comanda Fill -> Justify.

6.6. Crearea seriilor cu ajutorul meniului

Acest mod de umplere este eficient în cazul în care dorim sa cream serii.
Pentru crearea seriilor se poate proceda astfel:
1. Se introduce prima valoare a seriei în celula din care se începe construirea seriei;
2. Se selecteaza celulele în care se doreste construirea seriei;
3. Se alege din meniul Edit comanda Fill -> Series... dupa care se deschide fereastra urmatoare:
4. În functie de butoanele care se bifeaza rezulta diferite tipuri de serii:
a) În casuta Step value se introduce pasul cu care se construieste seria.
b) În casuta Stop value se introduce valoarea pâna la care se construieste seria.
- Daca nu se specifica nici o valoare, seria se opreste la ultima celula selectata.
- Daca se specifica o valoare, iar numarul celulelor selectate este mai mic decât numarul de termeni ai seriei, aceasta se opreste la ultima celula selectata.
- Daca se specifica o valoare, iar numarul celulelor selectate este mai mare decât numarul de termeni ai seriei, aceasta se opreste la cea mai apropiata valoare (mai mica sau egala) de cea data în casuta Stop value.

Tema: Construiti o serie liniara, plecând de la valoarea 1, cu pasul 2 astfel:
- introduceti prima valoare în celula A1;
- selectati apoi primele 9 celule (de la A1 la A9);
- alegeti din meniul Edit comanda Fill -> Series…
- bifati casuta Linear;
- în casuta Step value introduceti valoarea 2;
- apasati butonul OK
Observati seria care se creeaza.
- Creati apoi o serie asemanatoare în coloana B, dar de aceasta data selectati celulele de la B1 la B15 si introduceti în casuta Stop value valoarea 10.
Observati seria care se creeaza si faptul ca nu se completeaza toate cele 15 celule selectate.
- Creati apoi o serie asemanatoare în coloana C, dar de aceasta data selectati celulele de la B1 la B5 si introduceti în casuta Stop value valoarea 10.
Observati seria care se creeaza si faptul ca nu se completeaza seria pâna la valoarea 10 sau 9, ci doar cele 5 celule selectate.
c) Sectiunea Series:
- Bifarea optiunii Rows determina construirea seriei pe linie
- Bifarea optiunii Columns determina construirea seriei pe coloana.
d) Sectiunea Type:
- Bifarea optiunii Linear determina construirea unei serii liniare
Ex: 1,3,5,7,9,… (construita prin adaugarea unui numar, numit pas, la valoarea anterioara - aici pasul = 2, iar valoarea initiala este 1.)
- Bifarea optiunii Growth determina construirea unei serii exponentiale.
Ex: 3,6,12,24,… (construita prin înmultirea, unui numar numit pas, la valoarea anterioara - aici pasul = 2, iar valoarea initiala este 3)
- Bifarea optiunii Date determina construirea unei serii de date calendaristice. În momentul bifarii acestei optiuni devine activa sectiunea Date unit si se alege de acolo tipul de serie dorit.
e) Sectiunea Date unit:
- Bifarea optiunii Day determina construirea unei serii de date calendaristice ale carei componente se incrementeaza cu câte o zi.
Ex: (plecând la construirea unei serii cu 6 elemente, începând cu data de 17 Mai 2001 si alegând varianta Day, vom obtine: 17 mai 2001, 18 Mai 2001, 19 Mai 2001, 20 Mai 2001, 21 Mai 2001, 22 Mai 2001).
- Bifarea optiunii Weekday determina construirea unei serii de date calendaristice ale carei componente se incrementeaza cu câte o zi, sarind peste zilele de sâmbata si duminica.
Ex: (plecând la construirea unei serii cu 6 elemente, începând cu data de 17 Mai 2001 si alegând varianta Weekday, vom obtine: 17 mai 2001, 18 Mai 2001, 21 Mai 2001, 22 Mai 2001, 23 Mai 2001, 24 Mai 2001).
- Bifarea optiunii Month determina construirea unei serii de date calendaristice ale carei componente se incrementeaza cu câte o luna.
Ex: (plecând la construirea unei serii cu 6 elemente, începând cu data de 17 Mai 2001 si alegând varianta Month, vom obtine: 17 mai 2001, 17 Iunie 2001, 17 Iulie 2001, 17 August 2001, 17 Septembrie 2001 17 Octombrie 2001).
- Bifarea optiunii Year determina construirea unei serii de date calendaristice ale carei componente se incrementeaza cu câte un an.
Ex: (plecând la construirea unei serii cu 6 elemente, începând cu data de 17 Mai 2001 si alegând varianta Year, vom obtine: 17 mai 2001, 17 Mai 2002, 17 Mai 2003, 17 Mai 2004, 17 Mai 2005, 17 Mai 2006).
Tema: Construiti câte o serie pentru fiecare tip din sectiunile prezentate.

6.7. Crearea seriilor cu ajutorul mouse-ului

În cazul seriilor liniare, sau de genul datelor calendaristice incrementate din zi în zi, construirea lor se poate face astfel:
1. Se scriu primele 2 valori în primele doua celule;
2. Se selecteaza cele doua celule;
3. Se "plimba" mouse-ul în coltul din dreapta jos al selectiei pâna când cursorul devine de forma +;
4. Se tine apasat butonul stâng al mouse-ului si se trage de el în directia dorita (în functie de orientarea celor doua celule completate);
5. Dupa ce s-a acoperit zona pe care se creeaza seria, se elibereaza butonul mouse-ului.
Exemplu: Construiti o serie astfel:
- Scrieti în celula A1 textul "Celula 1";
- Scrieti în celula A2 textul "Celula 3";
- Selectati celulele A1 si A2;
- Plasati indicatorul mouse-ului în coltul din dreapta jos al selectiei, pâna când cursorul devine o cruciulita neagra;
- Apasati butonul stâng al mouse-ului si tinându-l apasat trageti mouse-ul în jos vreo 4 celule, apoi eliberati butonul mouse-ului.

precedenta<............>urmatoarea
Cursul ofera informatii despre utilizarea programului excel.
Echipa Cursuri Gratis Online iti ofera posibilitatea de a te perfectiona in utilizarea programului excel, fara taxa de participare.