Inapoi la Excel

14. Inserarea obiectelor

Pentru a crea rapoarte care sa atraga privirea, pentru a le face cât mai placute vizual, sau pentru a le creste importanta, foilor de lucru si graficelor li se pot adauga diferite elemente grafice.
De exemplu, pe foaia de lucru se poate afisa o sigla, se poate crea o schema logica sau se pot utiliza diverse tipuri de scris sau desene.

14.1. Tipuri de reprezentari grafice

În Microsoft Excel avem doua tipuri de reprezentari grafice care pot fi utilizate: imagini de tip bitmap si imagini de tip metafisier.
a) Tipul Bitmap
- Imaginile sunt alcatuite din puncte sau pixeli.
- Fotografiile, de exemplu, sunt imagini tip bitmap. Atunci când se selecteaza o imagine de tip bitmap, bara de instrumente Picture apare cu instrumente care se pot utiliza pentru a trunchia imaginea, a-i adauga un chenar, a stabili transparenta sau a-i ajusta luminozitatea si contrastul.
- Imaginile de tip bitmap nu pot fi dezasamblate sau nu poate fi anulata gruparea lor.
Exemplu: Sa construim urmatorul tabel, în care dorim sa includem si o imagine.
- Pentru inserarea imaginii se alege din meniul Insert comanda Picture cu optiunea From File… si se alege imaginea dorita.
b) Tipul Metafisier
- Imaginile de tip metafisier arata de obicei ca ilustratiile si sunt alcatuite din linii si curbe separate, unite într-un grup.
- Majoritatea ilustratiilor sau colectia de elemente grafice sunt în format metafisier.
- Asupra imaginilor de tip metafisier este permisa anularea gruparii si se poate face conversia în obiecte desenate, iar apoi se pot edita reprezentarile grafice utilizând instrumentele de desenare Excel.
- De exemplu, se poate insera o imagine din colectia de grafica a unei persoane, se poate anula gruparea, se poate modifica culoarea îmbracamintei persoanei si apoi se adauga imaginea modificata la o alta imagine din colectia de grafica.
- Atunci când se selecteaza o reprezentare grafica de tip metafisier, comanda Ungroup, care determina anularea gruparii este disponibila în meniul Draw de pe bara cu instrumente Drawing.
Pentru inserarea unei astfel de imagini se selecteaza din meniul Insert comanda Picture cu optiunea AutoShapes, în urma careia se va deschide meniul urmator, cu submeniurile asociate.
De aici se alege orice obiect efectuând un clic pe el.
Tema: Construiti urmatorul tabel si cu ajutorul optiunii AutoShapes desenati sageata, elipsa si omuletul de mai jos.

Aceste trei desene le puteti grupa astfel:
1. Selectati elipsa, tinând apasata tasta Ctrl, efectuati un clic pe sageata si apoi pe omulet;
2. Folositi din bara cu instrumente Drawing meniul Draw cu optiunea Group.
În concluzie, pentru a grupa o serie de imagini de acest tip, se selecteaza imaginile respective si se alege din bara cu instrumente Drawing comanda Draw cu optiunea Group.
Observatie: Va dati seama ca imaginile sunt grupate deoarece la efectuarea unei operatii asupra uneia dintre ele, operatia va avea efect asupra tuturor imaginilor din grup.
Pentru anularea gruparii efectuate asupra unui set de imagini se alege comanda Draw de pe bara cu instrumente Drawing, cu optiunea Ungroup.

14.2. Inserarea imaginilor folosind galeria ClipArt

Galeria ClipArt este o colectie de imagini pusa la dispozitie de pachetul Microsoft Office.
Pentru a insera o imagine din aceasta colectie se alege din meniul Insert comanda Picture cu optiunea ClipArt…
Din fereastra care se deschide se selecteaza imaginea dorita si se executa un dublu clic pe aceasta.

14.3. Inserarea textelor mobile

Adaugarea unui text foilor de calcul se poate face doar prin tiparirea acestuia în celule si apoi utilizând optiunile de formatare, se pot modifica dimensiunea, alinierea, culoarea, si aspectul fontului pentru textul respectiv.
Atunci când se doreste adaugarea unui text "mobil" care nu se afla într-o anumita celula - de exemplu, pentru a crea o legenda pentru o imagine - se poate face adaugarea unei casete text la foaia de calcul.
De asemenea, se poate face adaugarea unui text la majoritatea formelor automate, cu exceptia liniilor, conectorilor si formelor libere.
Adaugarea unui efect special la text se poate face prin utilizarea comenzii Picture din meniul Insert cu optiunea WordArt sau din bara de instrumente Drawing prin apasarea butonului .
Se alege din fereastra care se deschide tipul de scris dorit printr-un dublu clic pe el, iar în casuta care apare apoi se introduce textul dorit.
Se poate crea text umbrit, rasucit, rotit si largit, precum si text care este potrivit pentru forme predefinite. Deoarece un efect de text special este un obiect desenat, se pot de asemenea utiliza instrumente din bara de instrumente Drawing pentru a modifica efectul - de exemplu, pentru a umple un efect de text cu o imagine.
Tema: Încercati toate optiunile dim bara WordArt.
Exemplu: Scrieti urmatorul tabel si introduceti folosind Insert -> Picture -> WordArt textul "Premii"

14.4. Inserarea altor obiecte

Pentru a insera alte tipuri de obiecte, se alege din meniul Insert comanda Object…, iar din fereastra care se deschide se poate selecta tipul obiectului pe care doriti sa-l inserati.
Prin aceasta metoda se pot insera obiecte create în Paint, CorelDraw, ecuatii etc.
Tipul obiectelor care se pot insera prin aceasta metoda, si implicit lista care apare în aceasta fereastra depinde de celelalte programe care sunt

precedenta
Cursul ofera informatii despre utilizarea programului excel.
Echipa Cursuri Gratis Online iti ofera posibilitatea de a te perfectiona in utilizarea programului excel, fara taxa de participare.