Inapoi la Pregatire acces la institutii Europene EPSO

Competitia si Selectia

În sistemul de EPSO, conceptul de "selectie" este folosit pentru cele mai multe examene de Asistent si Specialist (desi pentru administratori generali criteriile de eligibilitate sunt putin mai flexibile): acest
înseamna ca dupa ce se uita la rezultatele globale si numarul de candidatilor, Comitetul de selectie determina scorul prag peste care sunt calificati toti candidatii pentru faza urmatoare. Acest lucru nu înseamna ca toti cei care au nota peste aceasta limita va fi admis la centrul de evaluare; cu toate acestea, comisia de evaluare va examina calificarile lor formale, eligibilitatea si CV-urile, si invita doar un anumit numar determinate de candidati pentru etapa viitoare de recrutare.
Acest lucru înseamna ca trebuie sa analizezi cu atentie pentru care examene sa aplici, pentru exemplu, daca aveti o diploma în sociologie, puteti ocupa cu siguranta un loc la examen de Administrare AD5 si un examen de specialitate în cazul în care se potriveste profilului tau. În mod similar, în cazul în care sunteti un economist care considera ca, pe baza cifrelor alocate prezentate în anuntul de concurs (publicat pe site-ul EPSO si în Jurnalul Oficial), ai mai multe sanse in profilul Economist decât în segmentul de Administratie Publica, esti liber sa alegi oricare examen, atâta timp cât diploma si alte criterii formale te face eligibil pentru amândoua.
Sa consideram un exemplu imaginar, dar practic. În functie de profilul dvs., la anuntul de concurs descoperi ca EPSO intentioneaza sa creeze o lista de rezerva de 200 de persoane in administratia publica si 80 de personae de avocat în cadrul unei competitii de Administrator (AD5). Daca aveti un pregatire juridica, esti astfel eligibil pentru a concura în oricare din cele doua categorii.
În timp ce, la prima vedere ar putea parea logic sa se aplice pentru postul la care mai multe persoane sunt selectate si, astfel, sansele par a fi mai mari, practica arata ca mult mai multi candidati se aplica la profilul de Administratie Publica - care schimba ecuatia. În cazul în care presupunem ca 12.000 de oameni aplica la profilul Administratie Publica si 3000 oameni se aplica pentru cea de avocat, sunt sansele 200: 12.000, comparativ cu 80: 3000 pentru avocatii, prin urmare, alegerea mai inteligenta este acesta din urma. Singura problema în aceasta logica este lipsa unor statistici reale: nimeni nu stie exact cât de multi solicitanti vor aplica pâna termenul limita; prin urmare, acesta este un amestec unic de rationament logic si sansa.
Un alt aspect luat în considerare sunt repercusiunile pe termen lung ale alegerii: nu numai ca profilul de examen determina cunostintele profesionale necesare, dar, de asemenea, va afecta si perspectivele de recrutare odata introdusi pe lista de rezerva. Deceea, pentru motive aceste evidente EPSO creeaza sub-profile si profile de specialitate în procesul de selectie: în cazul în care se solicita un expert în cazuri de încalcare a dreptului comunitar de mediu, cei de pe lista de rezerva de avocati au mult mai multe sanse de a li se oferi un loc de munca decât cele de pe o lista de Administratie Publica (desi acest lucru nu este o regula oficiala, desigur, si depinde de alti factori externi). Important de remarcat, totusi, este ca, de facto, oricine poate fi recrutat de la ORICE lista de rezerva, atât timp cât profilul lor personal si grupa de functii (Asistent sau Administrator) se potriveste cu cerintele postului vacant specific lui.
Decizia cu privire la care profil de examen participi, este o decizie grea pentru multi, având în vedere repercusiunile acesteia asupra sansele de a reusi. Cu toate acestea, atâta timp cât esti constient de aceste aspecte, iti poti evalua pozitia mai bine pentru tine - acest lucru va fi, în fapt, rimul exercitiu de rationament numeric practic!

precedenta<............>urmatoarea
Cursul ofera informatii cu privire la modul de derulare al ocuparii posturilor din institutiile europene.
Echipa Cursuri Gratis Online iti ofera posibilitatea de a te pregatii in vederea accesului la posturile din institutiile europene, fara taxa de participare.