Inapoi la Secretariat Computerizat

Particularitati stilistice

Principalele caracteristici ale stilului corespondentei oficiale sunt: corectitudinea, claritatea, concizia, precizia, sobrietatea si oficialitatea, politetea si demnitatea, naturaletea si simplitatea.
Corectitudinea - impune respectarea întocmai a normelor, formelor si regulilor gramaticale, ortografice, de punctuatie, de fonetica. Scrierea corecta a unei scrisori exprima în mare masura respectul pe care îl datoreaza si îl manifesta expeditorul.
Corectitudinea în corespondenta contribuie la evitarea confuziilor si interpretarilor gresite pe care ar putea sa le provoace greselile gramaticale. Când ne referim la corectitudine avem în vedere nu numai aspectele gramaticale, ci si aspectele legate de continutul propriu-zis al mesajului (cifre, date, cotatii, etc.); scrisoarea poate fi folosita adesea ca documente în relatiile dintre parteneri.
Claritatea - este o particularitate comuna oricarui stil, dar în corespondenta, în scrierea documentelor este urmarita cu multa grija, întrucât, este vorba de fapte, fenomene, situatii, drepturi, obligatii, raspunderi, care daca nu sunt prezentate clar, produc prejudicii partilor. Claritatea se asigura si prin evitarea tuturor cuvintelor, expresiilor si a formelor gramaticale care nu au circulatie generala sau care exprima aproximatii, nesiguranta, întelesuri alternative.
Concizia - este o conditie specifica stilului corespondentei, întrucât scrierea, multiplicarea, lectura, etc, necesita cheltuieli de timp si materiale. Aceasta trasatura stilistica se poate realiza prin fixarea ideilor în propozitii scurte, grupate logic în paragrafe si prin folosirea obligatorie a terminologiei de specialitate.
Se pot elimina anumite cuvinte care nu aduc un plus de înteles (ex. vom spune "Acest calculator este foarte performant´" în loc de "acest calculator este de foarte buna calitate si de aceea prezinta performante foarte bune").
În acelasi timp, o scrisoare trebuie sa fie completa. Nimic din ceea ce poate duce la elucidarea problemelor tratate în scrisori nu trebuie omis. Orice omisiune duce la scrisori suplimentare.
Precizia - se asigura prin utilizarea terminologiei de specialitate, prin folosirea obligatorie a unitatilor de masura oficiale, prin exprimarea în litere, alaturi de exprimarea cifrica ori de câte ori este vorba de sume, cantitati, etc.
Sobrietatea si oficialitatea - este impusa de faptul ca actele oficiale trebuie sa aiba un caracter obiectiv, impersonal. Sobrietatea este înrudita cu concizia, dar în plus, ea se apropie de aspectul oficial, pe care trebuie sa-l ofere certificarile si toate relatarile care se fac în corespondenta. Comunicarea în actele oficiale trebuie sa fie lipsita de încarcatura afectiva.
Politetea si demnitatea - stilul corespondentei trebuie sa fie prin definitie un stil al politetii si demnitatii. Politetea este ceva elementar, ceva ce sta în firea oricarui om civilizat. Nu costa si poate aduce profit si alte beneficii. A spune "multumesc", "va rog", "apreciez", "sunt recunoscator", etc. sunt formulari care trebuie sa fie prezente în orice scriere. În corespondenta nu se admite, sub nici o forma, polemica si limbajul de indignare, chiar si atunci când emitentul scrisorii a suferit din partea corespondentului anumite neplaceri. Folosirea pluralului autoritatii, al pronumelor de politete asigura aceste cerinte.
Naturaletea si simplitatea. În baza acestor conditii, stilul corespondentei, este si trebuie sa fie direct si firesc, nefortat; se impune folosirea cuvintelor simple, nepretentioase.
Trebuie sa scriem pentru a exprima si nu pentru a imprima (prin cuvintele folosite).

precedenta<............>urmatoarea
Cursul ofera informatii cu privire la modul de administrare al activitatii de sectretariat computerizat si comunicare.
Echipa Cursuri Gratis Online iti ofera posibilitatea de a te perfectiona in domeniul secretariatului si al comunicarii, fara taxa de participare.