Inapoi la Secretariat Computerizat

Particularitati gramaticale

In redactarea corespondentei oficiale se respecta formele gramaticale prevazute de gramatica limbii române, dar specificul stilului corespondentei consta si în folosirea anumitor particularitati, si anume:
- se foloseste pluralul în loc de singular la pers. I, neconcordanta între numarul real si cel gramatical (se numeste pluralul autoritatii): "Va rugam sa…", "Confirmam primirea ofertei dv. ..."; semnatarul reprezentând o autoritate. La persoana a II a se utilizeaza formele de politete ale pronumelui personal "dumneavoastra", care se acorda cu predicatul la plural : "Dv. veti primi", iar în cazul predicatului nominal, cu verbul copulativ la plural, dar cu numele predicativ la singular: "dv. sunteti reprezentantul firmei".
- se foloseste neconcordanta între timpul real si cel gramatical, în unele situatii, prin utilizarea prezentului în loc de viitor, cu scopul de a da impresia de siguranta si nu de eventualitate. De ex.: "marfa se livreaza la data .. …" în loc de "… se va livra" sau pentru numirea în functie "se numeste în functia de … " în loc de " se va numi în functia de …".
- se foloseste reflexivul pasiv în locul diatezei pasive: "expozitia s-a deschis…" nu "expozitia a fost deschisa"; reflexivul impersonal înlocuieste diateza activa: "se certifica vechimea în functie...", "se aplica regulamentul...". Aceste exprimari precizeaza ca fapta sau actul respectiv sunt produse de o autoritate, nefiind vorba de o implicare personala.
- gerunziul folosit la început de fraza; acesta la prezent sau la trecut, se raporteaza întotdeauna la subiectul propozitiei principale. Astfel, formularea: Multumindu-va pentru scrisoare, primiti, Domnule asigurarea sentimentelor mele cele mai bune" - este gresita.
Participiul prezent îl implica pe autorul scrisorii, în timp ce imperativul se adreseaza destinatarului. Aceasta lipsa de coerenta va fi evitata alegând formula:
"Multumindu-va pentru scrisoarea dv., va rog sa primiti ….."
- se evita folosirea imperativului si a expresiilor imperative. În scrisorile de îndrumare si control se foloseste infinitivul cu valoare de imperativ: "a se urmari îndeplinirea formalitatilor" si viitorul cu valoare de imperative "Serviciul Personal va aduce la îndeplinire...", "Vor fi sanctionati…"
- abundenta constructiilor cu genitivul si dativul (aplicarea prevederilor, în conditiile legii, conform deciziei, în scopul obtinerii).
- frecventa mare a substantivelor, mai ales a celor provenite din infinitive lungi (rezolvare, solutionare, reglementare, etc.), a pronumelor nepersonale (oricine, toti, fiecare etc.) a prepozitiilor si conjunctiilor, neutralizarea opozitiei de gen la unele substantive "personale" (inculpat, învinuit, donator, contribuabil, etc.) si predominarea singularului (învinuitul, proprietarul, reprezentantul are dreptul…).

precedenta<............>urmatoarea
Cursul ofera informatii cu privire la modul de administrare al activitatii de sectretariat computerizat si comunicare.
Echipa Cursuri Gratis Online iti ofera posibilitatea de a te perfectiona in domeniul secretariatului si al comunicarii, fara taxa de participare.