Inapoi la Secretariat Computerizat

Formula de Salut

Formula de salut se plaseaza cu aproximativ 3 rânduri de spatii sub adresa destinatarului. Modul în care o exprimam depinde de formula de adresare pe care am folosit-o catre destinatar.
1) unei persoane fizice de la o anumita firma sau institutie ne adresam cu numele sau complet. Numele va fi precedat de formula de politete "Domnului", "Doamnei" precum si de functiile oficiale sau onorifice ale persoanei respective. Exemplu: Domnului Profesor Mihai Ionescu - Director ASIROM S.A.
2) unui functionar al carui nume nu îl cunoastem sau unui serviciu din cadrul unei institutii, ne adresam denumind functia acestuia sau serviciul. Aceasta indicatie poate fi scrisa si la sfârsitul adresei interioare cu doua rânduri mai jos, precedata de cuvintele:
"În atentia Directorului General / Serviciului Import - Export";
3) unei institutii, firme, ne putem adresa mentionând doar numele acesteia.
Iata doua exemple des întâlnite în corespondenta:
Doamnei Mihaela Mihaiescu, Manager
SC DC SRL
Sos Panduri nr. 23
Bucuresti, România
Sau
S.C. RDCSERV SRL
Sos Panduri nr. 23, sector 2
Bucuresti, România
În atentia Directorului General
Forma cea mai uzitata este "Domnule …" sau "Doamna …", daca destinatarul exercita o responsabilitate vom adauga: "Domnul primar", "Domnule director", "Domnule Ministru" etc. Exista functii care cer un alt apelativ, de exemplu "Sire" sau "Majestate".
Formula de politete cuplata cu titlul functiei nu trebuie urmata si de nume. Primarului unui oras nu i se scrie: "Domnule primar Popescu", ci "Domnule primar";
Daca ne adresam unei firme sau institutii în general, formula de salut va fi "Stimati Domni", "Stimate Doamne" (pentru firmele despre care se stie ca sunt conduse de femei).
În corespondenta redactata de institutii si firme din SUA formula de salut este "Domnilor - urmata de ":".

precedenta<............>urmatoarea
Cursul ofera informatii cu privire la modul de administrare al activitatii de sectretariat computerizat si comunicare.
Echipa Cursuri Gratis Online iti ofera posibilitatea de a te perfectiona in domeniul secretariatului si al comunicarii, fara taxa de participare.