Securitate si Sanatate in Munca

Clasificarea factorilor de risc si formele de manifestare ale acestora în sistemul de munca

Prin transformarea din posibilitate în realitate, actiunea factorilor de risc devine un pericol efectiv pentru executant, care poate conduce, fie la vatamarea violenta a organismului (prin lezarea integritatii anatomice, determinând anularea uneia sau a mai multora dintre functiile fiziologice), fie la afectiuni ale organismului. în cazul producerii unor asemenea evenimente, înseamna ca factorii de risc s-au constituit în cauze (reale) de accidentare sau îmbolnavire profesionala.
Nu este posibila o delimitate foarte riguroasa a celor doua categorii.
In anumite conditii, diferenta specifica este data de nivelul si durata de expunere a organismului uman, astfel încât un factor de îmbolnavire poate deveni un factor de accidentare si invers.
De exemplu, pâna la un anumit nivel, zgomotul este factor de îmbolnavire producând afectiuni ale organului auditiv; aparitia lui brusca si la o intensitate foarte mare conduce însa la accidente de munca, fie sub forma traumatizarii organului auditiv, fie prin acoperirea unui semnal tehnologic important, determinând implicit o reactie accidentogena a executantului.
Reciproc, un factor de accidentare, cum ar fi fisurarea unei conducte, poate determina si o îmbolnavire profesionala, în functie de agentul transportat care este emanat în mediul de munca prin fisura.
In legatura cu delimitarea în factori generatori de accidente si de boli profesionale, ea are la baza si o alta diferenta, care vizeaza formele de manifestare ale factorilor de risc în sistemul de munca: variatii sau stari.
Variatiile sunt miscarile ce se abat de la mersul normal, respectiv disfunctiile bruste ale elementelor implicate în realizarea procesului de munca. Prin definitie, ele sunt specifice accidentelor de munca. variatiile sunt proprii tuturor elementelor sistemului de munca: se rostogolesc obiecte, o masina porneste necomandata sau nu raspunde la comanda de oprire, executantul se impiedica si cade, jeturi de fluide, balans, recul etc.
Starile sunt însusiri, proprietati, deficiente umane, defecte ale mijloacelor de productie cu caracter relativ permanent, motiv pentru care le întâlnim mai ales în etiologia bolilor profesionale.
Nu numai elementele statice enumerate mai sus reprezinta stari; prin caracterul ei relativ permanent, si miscarea functionala a unei roti dintate constituie o stare, care poate conduce însa la aparitia unui accident de munca si nu a unei boli profesionale.
Producerea accidentelor presupune interactiunea variatiilor cu starile.
Fara cel putin o variatie, care sa confere caracterul brusc, imprevizibil, interactiunea starilor nu poate conduce la accidentare.
In anumite cazuri, starile se pot transforma în variatii; prin cresterea brusca a intensitatii, starile pot deveni variatii accidentogene.
In ultima instanta, însa, aceasta transformare este ea însasi o variatie.
Astfel, un nivel prea ridicat de iluminare a locului de munca reprezinta, în mod normal, un factor de îmbolnavire deoarece afecteaza analizorul vizual (prin oboseala accentuata). Cresterea brusca a aceluiasi nivel de iluminare poate provoca însa un accident, prin orbirea directa a executantului.
Nu este exclus ca în anumite conditii, o stare sa genereze o variatie.
De exemplu, prezenta gazelor explozive rezultate în mod permanent din procesul tehnologic în atmosfera locului de munca reprezinta o stare; acumularea lor peste un anumit nivel (limita de explozivitate) determina declansarea unei variatii - explozia. Invers, fisurarea unei conducte reprezinta o variatie; în conditiile în care prin conducta circula un agent nociv, care se raspândeste si se mentine în atmosfera continuu, înseamna ca variatia a generat o stare.

Un alt criteriu de clasificare este natura factorului de risc, respectiv:
- factori de risc obiectivi - care nu depind de factorul uman si sunt proprii numai m.p. si mediului (fizic) de munca (m.m.);
- factori de risc subiectivi - dependent de factorul uman, proprii executantului si sarcinii de munca.

In functie de contributia potentiala sau reala, factorii de risc pot fi:
- principali - în mod cert au posibilitatea producerii vatamarii organismului;
- secundari - favorizeaza efectele actiunii factorilor principali, si a caror eliminare nu constituie o garantie a evitarii accidentarii sau îmbolnavirii.

1. Actiunea factorilor de risc asupra organismului uman
Factorii de risc pot conduce, fie la vatamarea violenta a organismului, prin lezarea integritatii anatomice, determinând anularea sau diminuarea uneia sau a mai multora dintre functiile fiziologice, fie la afectiuni ale organismului.
In primul caz survine un accident de munca, iar în al doilea, o boala profesionala.
In functie de natura factorilor care le provoaca, se evidentiaza cinci tipuri de vatamari:
mecanice, termice, electrice, chimice, prin iradiere sau combinate.
Bolile profesionale pot fi clasificate astfel:
- intoxicatii provocate de inhalarea/ingerarea sau contactul epidermei cu substante toxice;
- pneumoconioze, provocate de inhalarea pulberilor minerale netoxice;
- boli de iradiere;
- boli prin expunere la temperaturi înalte sau scazute;
- boli prin expunere la zgomot si vibratii;
- boli prin expunere la presiune atmosferica ridicata sau scazuta;
- alergii profesionale;
- dermatoze profesionale;
- cancerul profesional;
- boli infectioase si parazitare;
- boli prin suprasolicitare;
- alte boli.

2. Relatia factori de risc - cauze
In paragrafele anterioare am aratat ca în sistemul de munca exista anumiti factori (însusiri, stari, procese, fenomene, comportamente etc.) proprii acestuia care, în anumite conditii, pot provoca accidente sau boli profesionale.
Factorii de risc constituie cauze potentiale ale accidentelor si bolilor profesionale.
In momentul producerii vatamarii organismului (accident, boala), cauzele potentiale - factorii de risc - se transforma în cauze efective (reale) ale respectivelor evenimente.
Cauzele accidentelor de munca si bolilor profesionale (prescurtat cauze) reprezinta factori (însusiri, stari, procese, fenomene, comportamente) care au provocat accident sau boala profesionala.

precedenta<............>urmatoarea
Cursul ofera informatii cu privire la modul de administrare al activitatii de securitate si sanatate in munca intr-o unitate economica cu angajati.
Echipa Cursuri Gratis Online iti ofera posibilitatea de a te perfectiona in domeniul securitatii si sanatatii in munca, fara taxa de participare.