Securitate si Sanatate in Munca

Caracterul obligatoriu al standardelor de securitate a muncii în românia

Asa cum s-a mai aratat, definitia standardului (conform en 45020:1990 -termeni generali si definitiile lor privind standardizarea si activitatile conexe) subliniaza faptul ca standardele sunt rezultatul unui consens.
Astfel, în principiu, standardele nu au caracter obligatoriu, ele fiind adoptate prin consens si considerându-se ca nu exista nici un motiv de nerespectare a unor prevederi asupra carora toat lumea a cazut de acord.
Cu toate acestea, în cazul standardizarii unor produse, privite din punctul de vedere al s.s.m., în mod necesar trebuie sa intervina si punctul de vedere al specialistilor în probleme de securitate a muncii, inclusiv aspectele legate de reglementarile în domeniu.
Pâna în anul 1992, în românia, la fel ca în toate celelalte state foste membre ale caer, toate standardele aveau caracter obligatoriu. aceasta era o anomalie deoarece reglementarea respectiva intra în contradictie cu definitia recunoscuta a standardului, care îi confera acestuia caracterul voluntar al unui document stabilit prin consens, si de asemenea era greu de controlat respectarea lor, având în vedere cele peste 13000 de standarde în vigoare care totalizeaza la rândul lor zeci de mii de prescriptii.
In prezent, toate standardele uniunii europene, sunt obligatorii pentru romania (dupa ratificarea de catre parlament) si acestea sunt transpuse in legislatie sub forma legislativa (ex. h.g., o.m.m.p.s., oug etc)

precedenta<............>urmatoarea
Cursul ofera informatii cu privire la modul de administrare al activitatii de securitate si sanatate in munca intr-o unitate economica cu angajati.
Echipa Cursuri Gratis Online iti ofera posibilitatea de a te perfectiona in domeniul securitatii si sanatatii in munca, fara taxa de participare.